Zebby, stödkatten som "hör" för döva ägare, vinner Storbritanniens pris

Zebby, stödkatten som “hör” för döva ägare, vinner Storbritanniens pris


Foto: Skärmdump från YouTube

Katter har ett rykte om sig att vara distanserade och till och med lite stygga, men en speciell katt i Storbritannien trotsar dessa förutfattade meningar. Zebby, en 2-årig svartvit katt, stöttar sin döva ägare genom att uppmärksamma henne om ljud. Om telefonen eller dörrklockan ringer, knackar Zebby på sin människa för att låta henne veta. Nu har detta lovvärda beteende gett honom utmärkelsen Cats Protection’s National Cat of the Year.

Genevieve Moss, Zebbys människa, sa till BBC att hon “inte kan föreställa sig livet utan Zebby” och är “över månen” med denna distinktion. “Jag är så stolt över Zebby för att ha visat världen hur intuitiva och omtänksamma katter kan vara, och vilken positiv effekt de kan ha på människors liv”, sa kvinnan. “Utan min hörapparat kan jag inte höra någonting, men nu har jag Zebby att hjälpa mig.”

Den 66-åriga kvinnan förklarade vidare vad Zebby gör för henne. ”Han kommer och knackar på mig när telefonen ringer, och sedan kan jag sätta på min hörapparat och högtalare och ta emot samtalet. På natten, om det hörs ett ovanligt ljud, slår han mig på huvudet för att väcka mig och låta mig veta.”

Överraskande nog har katten inte fått någon speciell utbildning för att stötta Moss. Utöver att göra henne uppmärksam på ljud, hjälper Zebby kvinnan genom att plocka upp posten från dörrmattan och leverera den till henne i hans mun, eller ta in hennes tofflor.

“Zebby är väldigt speciell, jag har aldrig känt en katt som är riktigt lik honom”, förklarar hon. “Han älskar att vara runt mig, var jag än är, han är inte långt efter. Vi har ett väldigt nära band och jag skulle inte vilja klara mig utan honom. Att leva på egen hand och vara döv betyder att livet kan vara ensamt, men inte med Zebby i närheten, han är min hjälte.”

Katten var en av fyra finalister i kategorin Family Fur-ever för priset och röstades fram som vinnare av allmänheten. “Från det ögonblick vi läste hans anmälningsformulär visste vi att Zebby var något speciellt”, säger Ashley Fryer, Cats Protections National Cat Awards-arrangör. “Zebby är helt klart hängiven Genevieve, och deras berättelse belyser det kraftfulla bandet som finns mellan människor och deras katter. Han är ett lysande exempel på den glädje och tröst en katt kan ge.”

Zebby, en 2-årig svartvit katt, stöttar sin döva ägare genom att uppmärksamma henne om ljud och ta med posten till henne.

Katten Zebby får post från dörrens postöppning

Foto: Skärmdump från YouTube

Nu har detta lovvärda beteende gett honom utmärkelsen Cats Protection’s National Cat of the Year.

h/t: [BBC]

Relaterade artiklar:

Bedårande baby Otter måste gosa sin orange kattvän för att ta en tupplur

Se “Giant” Cats Attack Train Sets på denna egendomliga japanska restaurang

Shelter Cat ger en “Making Biscuits”-massage till en blind hund som behöver all kärlek

Nederländerna föreslår förbud mot hundar med hoptryckta näsor och katter med vikta öron

fbq('init', '438929739853889'); fbq('track', 'PageView');

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *