Samara Bay berättar för oss hur vi ska bli hörda och använda vår kraft

Samara Bay berättar för oss hur vi ska bli hörda och använda vår kraft


Jag har alltid velat bli tagen på allvar. Jag har kämpat för att tala på ett sätt som är befallande, tydligt och kraftfullt. Jag har försökt att den som var framför mig – en förälder, en chef, en publik, en partner – skulle ta in mina ord med respekt. Jag har velat vara det hört.

Jag minns att jag stod i min ‘Public Speaking 101’-klass på college och höll i mitt tal medan jag var besatt av hur jag skulle leverera mitt budskap perfekt. Axlarna tillbaka! Nej ums! Inga likes! När det var dags avbröt min professor mig efter 20 sekunder. “Korsa inte benen”, sa han. ‘Stå längre. Tänk på Winston Churchill.’ Oj.

Jag är inte ensam i den här kampen. Otaliga människor, mest kvinnor, har kämpat för att fängsla sinnen i vår (fortfarande) vita hetero-mansdominerande kultur. Jag antar att om du läser det här, så har du det också. Du kanske har tänkt: Vad kommer få mig att låta kraftfull? Hur talar jag utan några “ums” eller “likes”? Och varför är det så jäkla svårt att känna sig hörd när jag har något att säga?

Utvald bild från vår intervju med Babba Rivera av Belathée Photography.

Bild av Belathée Photography

Hur man hörs: Tips från författaren Samara Bay

Här är vändningen: Det behöver inte vara så svårt, tror Samara Bay. Vi måste ändra hur makt låter. Bay, en författare och en tal- och kommunikationsexpert vördad i Hollywood, tror att när vi tänker på hur makt ser ut och låter, trollar vi fram bilder av privilegierade, skickliga vita män som JFK och Steve Jobs. Hur fantastiska de än är så har dessa siffror varit grunden till vad vi tror är det “rätta” sättet att låta kraftfullt. Som Bay skriver i sin spännande bok, Tala, det finns “den viss typ av röst som vi alla har växt upp med att höra som låter som kommando och övertygelse.” Detta har skapat en tegelvägg mot vilken vi har brutit oss själva och tappat våra röster.

Det finns “den viss typ av röst som vi alla har växt upp med att höra som låter som kommando och övertygelse.” Detta har skapat en tegelvägg mot vilken vi har brutit oss själva och tappat våra röster.

Bay arbetar för att bryta den här muren och öppna rummet så att alla kan se sin kraft. Snarare än att vidmakthålla maskulint kodade ideal om vad vi har lärt oss att makt ska låta som, uppmuntrar hon oss att titta inåt. Hon kämpar för att vi ska hedra vad vi har att säga och hur vi unikt säger det – ums och likes och allt.

Jag pratade med Bay om hennes uppdrag att hjälpa oss alla att hedra våra röster. Det här är mina största tips från vårt samtal och hennes bok.

Genom att hjälpa oss alla att se att makt finns inom oss alla, förändrar Bay världen.

Bild av Michelle Nash

Vi måste packa upp våra röstberättelser

Jag hade aldrig hört talas om en “röstberättelse” förrän jag läste Tala. Bay påstår att mycket som en pengahistoria eller en kroppshistoria, sättet vi pratar på har också en historia. “Detta antyder en berättelse, inte som en berättelse, utan en berättelse som en samling myter som kanske eller kanske inte tjänar oss”, säger Bay. Kanske har vi varit i för många rum där vi var tvungna att tysta våra röster eller ändra vår intonation. Kanske har vi känt oss skrämda eftersom hur vi låter skiljer sig från en mäktig hane i rummet. Därför har vi skaffat oss vanor och idéer, några till vår nackdel. Vi har gjort dessa “mikrojusteringar hela livet för att människor ska luta sig in, inte luta sig ut”, fortsätter Bay.

“Vi har alla en röstberättelse eftersom vi lever i en kultur som har många tusen år gamla åsikter om hur mäktiga människor ska låta.” — Samarabukten

Nyckeln, jag lärde mig av Bay, är att veta att det inte är något fel på mitt sätt att tala. Och det är inget fel på vägen du tala. Vi har tagit upp alla talvanor av en anledning, tror Bay. ”När någon drar över dig i ett rum och säger till dig ‘säger du tycka om för mycket,’ och sedan känner du en våg av skam följa, jag är här för att vifta med denna medkänslas flagga och säga: ‘Du tog upp den vanan av en anledning. Den tjänade dig i något rum för att hålla dig säker och hålla dig oskrämd.’”

Bild av Belathée Photography

Informellt språk “gör världen att gå runt”

När jag först läste Bays ord, skrek jag. Hörbart. “Casual, konversationsmässigt, enkelt språk hjälper människor att ansluta”, skriver Bay. ”Om du inte är engagerad i rättsliga förfaranden […]du har förmodligen mer spelrum att tala informellt än du tror.”

Låt oss ta in allt detta. Länge borta är skoltiden för att extrahera de exakta “perfekta” orden från synonymordboken. Bay säger att vi ska tala med våra hjärtan, själar och unika sinnen. Detta är hur man ska bli hörd.

Tänk på ett tal som har fängslat dig. Använde personen krångliga stora ord och komplexa meningar? Nej. Istället kommer dessa episka samtal, från passionerade Oscars tacktal till rörande examensföredrag, från någons djupa hjärta. Som Bay berättar för mig, närmar sig dessa människor det från ett kärleksbaserat perspektiv: Hur pratar jag om det som är viktigt för mig på ett sätt som gör mig pålitlig och gör att det jag bryr mig om smittar av sig? Hur sprider jag omsorg högt?”

Informellt och konversationstal betyder dock inte slarv. “Dina ord räknas, inte för att de är imponerande i sig själva”, skriver Bay, “men för att de är din chans att vara så exakt som möjligt när det gäller att fånga vad du betyder för de specifika öronen du hoppas kommer att höra dem.”

Bild med tillstånd av Samara Bay

Vi måste ansluta till våra känslor

Vet du när du nästan kan känna smärtan, glädjen, kampen i någon när de pratar? Det är deras känslor på full, rå display. Att luta sig in i hur vi känner är avgörande för att vinna hjärtan och sinnen. Så var ska vi börja? Genom att utnyttja vår mänsklighet. “Vi måste flytta oss själva innan vi flyttar andra, och vi måste flytta andra för att få det vi vill ha – för att få vad vi alla vill ha”, skriver Bay.

När vi får en djup känslomässig träff säger det oss detnågot här är större än jag, säger Bay. Alltför ofta när vi känner att vi kan gråta, vår röst kan spricka, eller vi kanske talar för högt, skäms vi omedelbart ut för att vi inte vill framstå som “ohängande”. Winston Churchills röst lät inte känslomässig, så därför kan min inte det. Motsatsen. Att luta sig in i våra känslor är det som driver vårt budskap framåt. Som Bay skriver, “utan en känslomässig komponent kommer ingen att komma ihåg vad du sa.”

Så hur utnyttjar vi våra känslor? Genom att få kontakt med våra kroppar. “Din kropp är en del av dig”, säger Bay till mig. “Den har en viss djup visdom som du inte kan komma åt om du inte gör något som känns bra. Så dansa, spring, gå, hoppa runt och gör yoga. Bli fysisk för att få dina känslor att flöda. Tänk på att göra det som ett sätt att utveckla världen. För alla av oss förtjänar att känna oss kraftfulla och hörda.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *