Insides ankomst till PS Plus kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt

Insides ankomst till PS Plus kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt

[ad_1]

Det är ganska svårt, generellt sett, att hitta ett spel som verkligen gör mig obekväm. Det finns massor av skräckspel jag har spelat som får mig att slingra mig i ögonblicket, men det är en sällsynthet att något lämnar mig med en oändlig våg av en känsla som bara kan beskrivas som “vad fan.” Det finns dock en titel som kommer tillbaka till mig med den känslan mer regelbundet än jag skulle vilja; seminalen Inutioch dess slut som bara inte lämnar mig ifred.

Spoilers för Inside följer

Till och med trailern för Inside luktar oro.

När Inside kom ut hade jag vid den tiden inte spelat Playdeads tidigare titel Limbo, även om jag var så bekant med den att jag mer eller mindre visste vad jag var inne på. Båda spelen är pusselplattformsspel, med en ung, tyst huvudperson vars resa är lika mycket ett mysterium för dem som för dig.

Insidevärlden är en lockande värld. Det finns ganska tydligt några fascistiska undertoner i världen, med mycket av massorna som verkar indoktrinerade att följa… något. Du tvingas själv att kontrollera utvalda grupper av befolkningen, befalla dem på ett sätt som gör att du kan avancera genom de olika pussel världen lägger framför dig. Det är helt uppenbart ett spel om kontroll och auktoritarism.


Det känns alltid som om någon tittar på mig.

Så var kommer du och den unge pojken du spelar som in i det? Din roll är kontrollantens roll – ursäkta ordleken – som leder den ansiktslösa pojken in i det okända. Världen blir lite mer konkretiserad när du utvecklas, men du lär dig aldrig något väsentligt om hur saker och ting blev som de är, eller vem pojken ens är.

Du upptäcker dock en sak om honom: hans syfte. Vilket är, av skäl som spelet vägrar att vara tydligt med, blivit en del av vad man reduktivt skulle kunna kalla The Blob (eller mer specifikt skulle kalla “en massa av mänskligt kött och lemmar”). För att underlätta diskussionen kommer vi att gå med den första för resten av den här artikeln.


Blobben; en vridande massa, eller en svidande nedläggning av kapitalismen?

The Blob is the boy, and the boy is The Blob, and you are the boy, allt sammanvävt på ett sätt som känns väldigt påminnande om det otroligt köttiga samhället från 1989. Som jag nämnde tidigare har jag spelat spel som får mig att slingra mig i stunden. Inuti finns en av dem – särskilt under ett avsnitt som visar alldeles för många döda och ruttnande grisar.

The Blob är det som fastnar för mig att göra denna dag, dock. Jag gillar ofta att beskriva mitt kön som en amorf klump, nästan omöjlig att veta, vilket kan vara anledningen till att jag är så fascinerad av denna kännande, ansiktslösa varelse. Men dess existens slår också en rädsla i mig som inte mycket annat.


Inuti kan du vända upp och ner på ditt sinne.

Den har helt klart önskningar, som vi alla har, den huvudsakliga är frihet. Forskare har fångat den, förstår du, och du som pojken är, som det avslöjas i slutändan, på en strävan efter att befria den. Varför det är så vet jag inte. Styr The Blob pojken, och i sin tur dig som spelare, för att frigöra sig själv? Uppmuntrar forskarna det att göra det? Jag kan inte svara på någon av dessa frågor, och det är en del av varför The Blob permanent etsas in i min hjärna (att leva hyresfritt, kan jag tillägga).

Första gången jag spelade spelet gjorde jag det i en sittning, eftersom det är ganska kort, och jag tror nästan att det är en del av poängen: när jag nådde den punkt där du blir ett med The Blob, min partner och jag – som såg mig spela – var chockade. Jag hade börjat spela det ganska sent på natten, och uppenbarligen avslutat ännu senare än så, och visste bara inte hur jag skulle känna.

För mig var det mest för att det till synes inte fanns någon upplösning för The Blob. Du flyr så småningom anläggningen du var instängd i, men när du lyckas göra det befinner du dig och The Blob vid en strandlinje utan någonstans att ta vägen. Världen rör sig trots allt bara i två riktningar, vänster eller höger.


Insidevärlden är ständigt upprörd.

Slutet innebär frihet, men det ger det inte riktigt, varken för The Blob eller för mig eller dig som spelare. Vi är helt enkelt fast tillsammans när krediterna rullar, dömda att sitta fast på denna enda plats, kanske för alltid. Det är det som gör mig obekväm.

Det är inte särskilt uppenbart hur utvecklarna tycker om The Blob, även om jag tror att de är sympatiska med dess existens. Jag tror att dess kropp är något som används lite för chockvärde (vilket har besvärande konnotationer) men jag tror också att det finns en stark kritik i hur de med makt behandlar dem som är till och med mycket annorlunda.

Så för denna varelse, eller person, eller kännande varelse, vad det än kan vara, sättet vi lämnar det gör mig desperat ledsen, frustrerad, och att hamra hem den en sista gång, obekväm.

Skräck är som bäst när den försöker reflektera något om världen omkring oss. Det är lätt den mest samtida genrer vid varje givet ögonblick, och har alltid något att säga om nuet. De bästa skräcken kan säga något om ögonblicket de gjordes i, men känns ändå tidlösa, även om det är olyckligt när de är så.


Har du någonsin sett det hemliga slutet?

Inside är lika kraftfullt nu som det var när det släpptes för åtta år sedan, och jag hoppas att jag har gjort det uppenbart hur djupt påverkande det är. Bekvämt, det råkade bara ha gått med i PS Plus, och även om jag kanske har förstört det som ligger framför dig, kommer att uppleva spelet som en rörlig, visuell del att förmedla allt detta bättre än jag möjligen kunde.

Även om jag sällan behöver en ursäkt för att konsumera något skräckrelaterat, gör tillvägagångssättet för Hallow’s Eve det verkligen till en lämplig tidpunkt att engagera sig i det som stöter på natten. Så gör dig själv en tjänst och spela spelet med The Blob som kommer att stanna hos dig för alltid.

fbq('init', '1749355691872662');

fbq('track', 'PageView'); window.facebookPixelsDone = true;

window.dispatchEvent(new Event('BrockmanFacebookPixelsEnabled')); }

window.addEventListener('BrockmanTargetingCookiesAllowed', appendFacebookPixels);

[ad_2]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *