Hidden Systems är en bok som kan lära dina barn hur internet fungerar

Hidden Systems är en bok som kan lära dina barn hur internet fungerar


När jag växte upp lärde jag mig Hur saker fungerar från författaren David Macaulays otroliga illustrerade böcker. Den här veckan blev jag förvånad över att se Macaulays stöd i min inkorg för en ny illustrerad förklarare av en annan författare – men överraskningen varade inte länge.

Femton minuter efter att jag började skumma igenom ett förhandsexemplar av Dolda system, som precis kom ut i veckan, beställde jag genast boken till mina barn. Det ser ut som ett fantastiskt sätt att hjälpa dem att konceptualisera internet, världens vattenförsörjning och vårt elnät – och få dem att tänka på infrastrukturen i världen som de en dag kommer att ärva.

På 262 sidor tar författaren och serietecknaren Dan Nott upp vart och ett av dessa system i komisk panelform, och plockar ihop byggstenarna för hur de fungerar och grunderna för hur de utformades, allt utan att ignorera de samhälleliga utmaningar som var och en står inför. “Jag började rita om dolda system eftersom serier verkar ha denna superkraftsliknande förmåga att jämföra hur vi tror om något med hur det fungerar rent konkret”, skriver Nott i boken.

Mycket av det är saker som tog år för mig att lära mig, destillerat till en otroligt läsbar form. Även vuxna kommer förmodligen att hitta saker de inte känner till, som formerna och placeringen av hemliga byggnader där telekomföretag gömmer sin nätverksutrustning.

Jag vill visa er en del av det, så jag frågade utgivaren Random House om jag kunde dela det första kapitlet om de metaforer vi använder för att beskriva internet – metaforer som ibland är användbara men som i sig är felaktiga.

De tackade glatt, så varsågod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *