Excellens i STEM: Manuel Quiñones

[ad_1]

Varför valde du ditt nuvarande tekniska område?

Dr Pérez Quiñones Jag var alltid bra på matte, men på gymnasiet fick jag aldrig veta vad ingenjörskonst egentligen handlade om. Istället gick jag på college, med redovisning som huvudämne och planerade sedan att gå på juridik tills jag hittade datavetenskap. Jag älskade problemlösning, tillämpningen av matematik, den logiska pusselaspekten av att skriva program och den kreativitet som krävs för att hitta lösningar på särskilda problem.

Ända sedan forskarskolan för nästan 30 år sedan har mitt huvudsakliga forskningsområde varit människa-datorinteraktion. Jag var fascinerad av interaktiva grafiska verktyg, användbarhet och att göra system enklare att använda. Under de senaste fem åren har jag ägnat mer kraft åt att bredda deltagandet i datoranvändning.

Hur ser en typisk dag eller vecka ut för dig som professor

Dr Pérez Quiñones Mitt ansvar som professor omfattar undervisning, forskning och service. Varje dag gör jag lite av alla tre. För undervisningen innebär det ofta att jag förbereder mina föreläsningar, förbereder inlämningsuppgifter och naturligtvis undervisning i klassrummet. Jag betygsätter mindre än andra professorer eftersom jag tror starkt på autoklassare, så jag använder dem så mycket jag kan. Jag behöver också dessa verktyg på grund av den stora inskrivningen i datavetenskapsklassrum.

En viss dag brukar jag ha ett eller två möten på campus för kommittéer eller initiativ. Dessa involverar vanligtvis att diskutera frågor relaterade till läroplanen eller studentstöd och andra relaterade ämnen. Jag har många professionella servicesamarbeten med människor utanför campus. Dessa tenderar att vara onlinemöten, återigen, där man diskuterar frågor för att främja ett visst projekt.

Slutligen är jag fortfarande aktiv inom forskning. Det innebär att läsa uppsatser, arbeta med doktorander, genomföra studier, skriva rapporter etc. Det mesta av min forskning tenderar att vara tvärvetenskaplig, så jag ägnar ofta tid åt att läsa litteratur från andra områden, som att komma igång med lingvistik, mänskligt minne, uppmärksamhet och avbrott. På sistone har jag läst om mätningar av befolkningssegregation som ett sätt att mäta mångfald och litteratur om translanguaging och monolingualisms ideologi. Forskning är alltid uppfriskande och ger mig möjlighet att studera något nytt.

Den stora utmaningen i mitt arbete är att var och en av dessa kan vara i helt olika områden från varandra med olika människor. Det kräver verkligen en betydande insats att vara organiserad och att hålla reda på olika delar av information.

Vilken har varit din största professionella utmaning som medlem av Latino-gemenskapen, och hur övervann du den?

Dr Pérez Quiñones Den största utmaningen kommer från att vara den enda Latinxen i nästan alla grupper där jag deltar. Detta sätter ofta press på mig eftersom jag representerar en stor grupp människor som inte är i rummet. Men det finns också en viss press från andra som förväntar sig att jag vet allt om Latinx-folk och kultur.

Jag är Puerto Rico, så jag har aldrig tekniskt sett immigrerat till USA, men jag växte upp i Puerto Rico, som har en helt annan kultur än den vanliga USA. Jag är också son till föräldrar med avancerad examen, så jag är inte en första generationens högskolestudent. Men jag känner att jag ibland måste representera invandrares och första generationens studenters Latinx-synpunkt, för om jag inte gör det finns det ingen annan i rummet som förespråkar dem. Folk förväntar sig också att jag ska veta hur det dagliga livet för en invandrare från Centralamerika, för att ta ett exempel, är. Det här är en allvarlig utmaning eftersom det inte är något jag vet från första hand. Jag är dock medveten om att jag kan ha mer gemensamma erfarenheter av den gemenskapen än den genomsnittliga professorn i mina kretsar på grund av den låga representationen av Latinx i STEM.

Detta har varit en utmaning sedan jag gick på forskarskolan och tyvärr fortsätter det idag. Skillnaden är att i takt med att jag har fått mer erfarenhet och blivit mer etablerad inom min yrkesgemenskap, har jag kunnat vara mer högljudd om dessa frågor. Jag tror också att det idag finns mer medvetenhet om gruppdynamik än för 20 år sedan.

Vilket är ett råd du kan ge latinostudenter och/eller yrkesverksamma i tidiga karriärer?

Dr Pérez Quiñones Håll alltid ett öga på framtiden. Varje dag kan du bli involverad i arbete som verkar meningslöst. Men om den erfarenheten kommer att förbereda dig för något större i framtiden, lär dig av det och gå vidare. Och glöm aldrig var du kommer ifrån.

Vad skulle du anse är spansktalande egenskaper eller beteenden som din familj har ingjutit som har gjort dig framgångsrik?

Dr Pérez Quiñones Jag tror att hårt arbete är ett drag i den latinamerikanska kulturen. Det får vi inte kredit för, jag tror att vi ofta möter en stereotyp att vi är lata. Ingenting kan vara längre från sanningen, åtminstone enligt min erfarenhet.

Mina föräldrar ingav alltid vikten av att arbeta hårt. Min far var i ROTC i slutet av 50-talet/början av 60-talet. Han upplevde förstahandssegregation och diskriminering i USA som han inte hade sett i Puerto Rico. Visst, rasism existerade (och finns fortfarande) i Puerto Rico, men inte till nivån att ha separata linjer för att få mat, separata hotell, etc. Han kom hem och förmedlade till oss ett djupt engagemang för rättvisa. Min mamma, som högskoleprofessor, förstod utmaningarna med att vara en förebild, att stå framför klassrummet, att förmedla inte bara lärobokskunskaper utan också normer för etiskt beteende. I hennes fall, som kvinnlig professor, tror jag att hon alltid förstått den extra bördan som lagts på henne. Jag lärde mig av mina föräldrar och många andra i min familj att det kräver hårt arbete att gå vidare.

De andra egenskaperna som jag finner gemensamma med andra Latinx-proffs är att vi aldrig glömmer våra rötter, vår kärlek till familjen, att vara snälla mot andra och att alltid vara stolta över vårt arv och vår kultur.

Vilka saker gör du eller ditt universitet/företag för att locka latinamerikanska studenter/sökande? Vad rekommenderar du att de gör mer av?

Dr Pérez Quiñones Lätt, lär dig mer om oss. Även om det finns många saker gemensamt i alla latinamerikanska samhällen (och latinamerikanska länder), har vi också många skillnader. Vi har flera språk, raser, etniciteter, religioner, kulturarv och en varierad och komplicerad politisk historia med USA. Jag tror att universitet måste förstå dessa komplexiteter och inte anta att eftersom vi är latinamerikaner gillar vi alla kryddig mat och danssalsa. Jag blir ofta irriterad på nyhetsmedia när de pratar om “Latino-omröstningen” som om vi alla på något sätt bara var eniga.

Att förstå mångfalden inom latinamerikanska/latinska gemenskaperna är viktigt att inse så att vi inte är en monolitisk grupp. Den förståelsen är ett krav för att skapa ett inkluderande klimat på campus, och en som skulle få oss alla att känna oss välkomna.

Vad saknar du från ditt ursprungsland?

Dr Pérez Quiñones Värmen från det Puerto Rican folket. Det finns inget liknande – kärleken och tillgivenheten för andra, den ärliga oro för att vi alla ska göra bättre. Sedan orkanen Maria och resebegränsningarna som covid infört har jag inte kunnat åka till ön så ofta som jag skulle vilja. Jag saknar las caras lindas från folket i Puerto Rico.


Om Dr. Manuel A. Pérez Quiñones:

Dr. Manuel A. Pérez Quiñones är professor i mjukvara och informationssystem vid UNC vid Charlotte och en NSF-expert för CISE-divisionen. Hans forskningsintressen inkluderar människa-datorinteraktion, CS-utbildning och mångfaldsfrågor inom datoranvändning. Han har publicerat över 100 refererade artiklar och mottagit ett NSF CAREER award (för många år sedan). Innan han började på UNCC arbetade han vid Virginia Tech, University of Puerto Rico-Mayaguez, gästprofessor vid US Naval Academy, gästprofessor vid Northeastern och som datavetare vid Naval Research Lab. Han sitter för närvarande i kommittén för kvinnor inom vetenskap, teknik och medicin vid National Academies och styrkommittén för BPCNet.org. Han hjälpte också till att organisera flera internationella konferenser (t.ex. SIGCSE Technical Symposium, Tapia Conference). Hans ansträngningar att diversifiera datoranvändningen har erkänts med en ACM Distinguished Member-status (2019); priset CRA A. Nico Habermann (2018); och Richard A. Tapia Achievement Award (2017). Han kommer ursprungligen från San Juan, Puerto Rico.

[ad_2]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *