En snabb pratstund om Dave the Diver

En snabb pratstund om Dave the Diver


Dave the Diver är ett genialt spel om undervattensutforskning och arbete på en sushirestaurang. Vi planerar att ha en recension inom de närmaste veckorna, men innan dess hade Matt och jag en snabb pratstund om vad som gör det här spelet så charmigt och speciellt.

Chris: Matt! Det är härligt att chatta med dig. Vi har båda spelat det här spelet Dave the Diver under de senaste veckorna. Jag får intrycket av att du har gjort mycket mer framsteg än jag, men vi verkar båda övervunna av det.

Det är ett av de spel som alltid utvecklas, men för tillfället – jag är några timmar inne – är det verkligen ett spel av två delar. På dagen dyker du efter fisk och på natten hjälper du till att servera fisken på en sushirestaurang. Så det är två olika typer av spel, det första är detta roguelike där du utforskar denna ständigt föränderliga lagun och det andra är nästan en rytm-actionaffär där du försöker få rätt ordning till rätt kund så snabbt som möjligt. Det är väldigt nakna ben, men det är där jag är. Säg mig: vad tycker du om det hittills?

Matt: Hallå! Jag tycker att det är både en helt korrekt och lustigt otillräcklig beskrivning av Dave the Diver; du har helt rätt i att de två delarna är grunden för en mycket underbar upplevelse, men det var länge sedan jag blev så konsekvent förvånad och förtjust över ett spels totala vägran att hålla mig till manuset. Jag tror att jag förmodligen är ett par timmar före dig vid det här laget, och Dave the Diver har redan tagit sig in i farming-sims rike, för en kort stund gått i full-on visuell roman och till och med stoppat in ett ärligt-till-godhet rytm-action musikalnummer där för gott. Det är verkligen en ständigt överraskande liten pärla, men jag tror att dess riktiga trick, det som hindrar det hela från att sönderfalla i en explosion av nycker, är att dykbiten är bra.


Trailer för Dave the Diver.

Chris: Det är väl så bra? Från väsen när du kommer under vattnet till den där känslan av panik när det går fel. För mig har jag alltid panik över att jag inte gör tillräckligt. Dessa dyksektioner ger dig så många olika saker att fokusera på. De är små processuella fängelsehålor, verkligen? Och du går in och du har i allmänhet en inköpslista med saker att göra: leta efter föremål att samla in, fiska att fånga till restaurangen. Men sedan finns det vapenlådor som kan ge dig en bättre pistol, saker du kan sälja för kontanter, alla typer av resurser. Det finns så många system att tänka på men de är alla vettiga: du måste uppgradera utrustningen för att dyka djupare och du måste uppgradera ditt syre, vilket i princip fungerar som hälsa under vattnet. Och du måste uppgradera det du kan bära. Jag har varit i ett par situationer där jag har haft mycket grejer, men jag bar för mycket för att komma upp till ytan. Har du lyckats komma till en punkt där du känner att du har kontroll där nere?

Matt: Jag tror att jag förmodligen har nått en punkt nu där jag är tillräckligt bekant med dess grundläggande rytmer för undervattensutforskning att jag i allmänhet känner mig säker på att jag kommer att kunna få åtminstone några av den ständigt växande inköpslistan gjort, men det jag älskar med Dave the Diver är att, även när du lär känna den mer, och även om du har spenderat tid på att investera i alla dessa härliga uppgraderingar, försvinner den underliggande spänningen aldrig. Som du antydde är allt du gör där nere bundet till ditt syre och det är en så finurlig design; bara att simma runt använder syre, om du vill gå snabbare använder det mer, och när fiender landar en attack, ja, det går ner också – och, naturligtvis, när det väl är borta, så gör du det också.


Dykaren Dave. | Bildkredit: Mintrocket/Ventil

Sättet som allt hänger ihop betyder att saker och ting kan gå söderut otroligt snabbt, och med syrepåfyllning som är precis tillräckligt knapp för att du aldrig är helt säker på när räddningen kommer, hålls du i ett evigt tillstånd av stadigt ökande panik när du väger upp visdomen i att driva på. Ärligt talat, även efter några timmar är det sällsynt att jag kör en löprunda som inte slutar med en frenetisk, svettig handflata för att hitta en flyktkapsel med mitt syre på sin sista återstående pixel. Men sedan är det så svårt att få ett dyk till ett slut, speciellt när du vet att du kommer att belöna dig med ytterligare en av dykaren Davids oändliga överraskningar – och då är det bara så härligt där nere! Jag kan fortfarande inte komma över det faktum att var och en av dessa pixelaktiga små fiskar i hemlighet är en kärleksfullt utformad och animerad 3D-modell. Tycker du att det är lika fascinerande som jag gör hur du då och då får en doft av VERY NOT INDIE BUDGET som tittar fram bakom dess indiefasad?

Chris: JA! Du sa detta till mig, och jag kan absolut inte få det ur mig. Det är det mest hemligt påkostade spelet genom tiderna, eller hur? Varje system är vackert utformat och levererat och återställt till sin enklaste version. Och den bara springer iväg åt alla dessa håll och har till synes tid och ork för allt. Till och med där jag är är det som: låt oss göra menyn till denna otroligt detaljerade smartphone. Låt oss ha ett grönt te-hällande minispel med lekfull partikelfysik! Varje karaktär har dessa små mellansekvenser som introducerar dem eller introducerar en action och de kommer alltid att vara helt spikade när det gäller leverans. Det är publicerat och kanske gjort av Nexon, eller hur, som är helt enorma? Jag skulle älska att veta hur det här spelet kom till!

Matt: Ja, dessa mellansekvenser! Alla i princip minifilmiska mästerverk i sin egen rätt! Åh, och jag kan inte fatta att vi har kommit så långt utan att nämna sushi. Det förbryllar mig fortfarande lite att det som verkar som alla möjliga kombinationer av ingredienser du kan hitta står för sin egen maträtt, och var och en av de där får en (jag är mer än villig att tro) kulinariskt korrekt liten pixelklotter och en påkostad illustrerad version som används i spelets Instagram-liknande fotoapp – i sig ännu en underbar, om än helt onödig extravagans. Jag är ingen stor fiskätare, men det här spelet gör mig hungrig, och jag älskar att det känns som att jag i smyg har utbildats i den uråldriga konsten att göra sushi. och marinbiologi när jag spelar.


Natt på en livlig sushirestaurang i Dave the Diver
Dykaren Dave. | Bildkredit: Mintrocket/Ventil

Chris: Varför tror du att allt fungerar? Jag är fascinerad av det faktum att det här spelet, när det är som enklast, sammanfogar två väldigt olika spelstilar och sedan bara tar in fler saker. Ändå känns det harmoniskt? Jag tror att mycket av det har att göra med hur karaktärerna limmar ihop allt – du har dessa människor med sina egna tvångstankar och syften, och ändå sammanstrålar de alla i uppdragen som spelet stadigt betalar ut till dig? Det påminner mig på ett konstigt sätt om hur Civ-spel kan vara så otroligt komplicerade genom att bara ställa en massa frågor till dig varje tur: vart vill du flytta en enhet? Vad vill du att den här staden ska göra? Vad forskar du om härnäst? Genom de enkla valen får du ett spel med så mycket rikedom, och det här är ungefär samma sak? Driv en restaurang, dyk efter antika skatter, skaffa bättre vapen och se alla dessa olika fiskar, och allt är bara gjort med en uppdragsstruktur som hindrar dig från att gå vilse?

Matt: Varför det fungerar är en svår fråga! Jag antar att du har den där härliga spänningen och frigörelsen när du går från en dag av vacker, lite lugn, mestadels stressande vattenforskning till en kväll med jämförelsevis avslappnad restauranglöpning, och det är en balans som känns bara höger. Men sedan krävs också den där välbekanta roguelike slingan av “skaffa coola grejer för att göra mer coola grejer för att få mer coola grejer”, och gör att de coola grejerna känns ordentligt påtagliga, som om det faktiskt spelar någon roll. Du vet, den typ av +1 på din hukstatistik du kan få i andra spel är trevligt och allt, men här fångar du en fisk och den förvandlas till en utsökt måltid som gläder en kund så mycket att de vill ta ett foto av det och dela det med världen – och det, som du säger, ger återkoppling till att hjälpa denna älskvärda grupp av idioter att uppnå sina förhoppningar och drömmar. Och naturligtvis räcker de ständiga överraskningarna, den ogenerade värmen och enfalden och den absurda dramatiken i det hela också långt! Jag känner att det finns en Dave the Diver i oss alla, eller hur?

fbq('init', '560747571485047'); fbq('init', '738979179819818');

fbq('track', 'PageView'); window.facebookPixelsDone = true;

window.dispatchEvent(new Event('BrockmanFacebookPixelsEnabled')); }

window.addEventListener('BrockmanTargetingCookiesAllowed', appendFacebookPixels);

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *