5 saker som hjälpte mig att överleva ett massivt 24-timmars strömavbrott

5 saker som hjälpte mig att överleva ett massivt 24-timmars strömavbrott


Min familj var bland de 367 000 PG&E-kunder drabbades av ett massivt strömavbrott i San Francisco Bay Area den här veckan. Starka vindar fick ner träd och kraftledningar och lämnade oss utan el, internet och värme i exakt 24 timmar.

Det sög.

Avbrottet fick mig att inse hur fantastisk kraft och internetåtkomst är och hur avgörande de är för ett modernt liv. Att arbeta hemifrån, höra från skolor och elbolaget, samordna med min fru – allt pressades genom en bedrövligt otillräcklig anslutning till mobiltelefonnätet.

Men några saker hjälpte mig igenom den här svåra lappen. Vissa av dem var ganska högteknologiska, men det finns fortfarande en plats för pre-internetprodukter i ditt akutpaket. Här är vad jag vände mig till.

Tjudring

Att ansluta min bärbara dator till min telefon för att dra nytta av dess mobilnät var avgörande för att komma igenom strömavbrottet. Jag är förvånad över hur mycket en person kan få gjort med en smartphone nuförtiden, men i mitt fall verkar allt gå minst två gånger långsammare än med en bärbar dator. Vissa uppgifter, som komplex fotoredigering, kräver en bärbar dator. Så för mig var tjudrande viktigt.

Tyvärr är de nätverk som mina telefoner använder (jag har en Google Pixel 7 Pro och en iPhone 14 Pro) inte särskilt snabba, och med så många andras internetuppkoppling nere under strömavbrotten misstänker jag att nätverken var överbeskattade. Jag minns den förkrossande känslan när min webbläsare uppskattade att det skulle ta 40 minuter att ladda ner en 4,2 MB fotofil.

Proffstips: På Android kan du tjudra med en USB-C-kabel som kan vara mer pålitlig än Wi-Fi och som håller telefonen laddad också. Det fungerar med iPhones och Lightning-kablar också. Det här tillvägagångssättet är varifrån termen “tether” kom, förstås, men mestadels kopplar jag till Wi-Fi nu för tiden eftersom det är enklare och mer flexibelt.

Jag använde det extrema batterisparläget på min Google Pixel 7 Pro för att dramatiskt minska strömförbrukningen under ett strömavbrott.

Skärmdump av Stephen Shankland/CNET

Batterisparlägen för telefonen

Jag älskar mina telefoners batterisparlägen och använder dem ofta när jag är på heldagskonferenser, ute på en lång vandring eller är osäker på när jag kommer att kunna ladda. Jag för länge sedan anpassade min iPhones kontrollcenter med lågeffektläge växla.

Jag gillar min Pixel-telefons tillvägagångssätt bättre, där du kan ställ in batterisparläge aktiveras automatiskt när batteriladdningen når en viss procent. Jag har den inställd på att slå på 60 %, men under strömavbrottet lät jag den vara på hela tiden.

Android går ett steg längre med extrem batterisparare, som stänger av alla appar utom vissa centrala och de du anger. Du kan starta vad som helst och använda det, men om du inte lägger till det i undantagslistan kommer extrem batterisparare att stänga av det igen. Över natten sjönk min Pixels batteriladdning endast med 2 % under strömavbrottet.

Ankers 535 PowerHouse, ett stort bärbart batteri, med dess framvända LED-ljusremsa påslagen

Anker 535 PowerHouse har ett starkt LED-ljus på framsidan tillsammans med fyra USB-portar och fyra strömkontakter.

Stephen Shankland/CNET

Anker 535 PowerHouse batteri

De Anker 535 PowerHouse är ett av en mängd enorma batterier som, även om de är dyra, kan vara riktigt användbara vid strömavbrott. Jag använde den för att ladda min bärbara dator och telefon, för att använda en LED-lampa, och mest avgörande, för att köra mitt bredbandsmodem när jag behövde mitt snabba nätverk. Displayen berättade hjälpsamt att min nätverksutrustning krävde 26 watt effekt, vilket är mer än jag skulle vilja, men batteriet är tillräckligt stort för att hålla i timmar.

PowerHouse har även en egen inbyggd LED-ljusremsa. Det är ganska ljust, och jag hade föredragit ett dimmeralternativ.

Denna modell kommer med konventionella strömkontakter samt en USB-C-port (inte tillräckligt) och tre USB-A-portar (för många). Du är bättre att ladda dina enheter direkt från USB-portarna om du kan: att koppla in en laddare till en av batteriets strömkontakter innebär att du kommer att drabbas av effektivitetsförluster om du konverterar från likström till växelström och tillbaka.

En ficklampleksak med hundratals glödande fiberoptiska trådar lyser i mörkret

Denna fiberoptiska ficklampa leksak visade sig användbar under ett strömavbrott.

Stephen Shankland/CNET

Mitt barns groda ficklampa och andra LED-upplysta leksaker

Vårt barn gillar små leksaker lika mycket som alla andra grundskolebarn, och jag blev glad när han insåg på natten att han hade tagit med sig ett par LED-belysta festfavoriter hem. Jag är inte säker på vad jag ska kalla dem, men de har ett glödande cylindriskt handtag med en borste av fiberoptiska plaststrängar som skjuter ut från ena änden. De är tänkta att vara nya produkter men visade sig vara praktiska ficklampor också.

Mitt barns groda ficklampa leksak har en spak bakom huvudet;  trycker den ner öppnar munnen och tänder en LED-lampa

Mitt barns groda ficklampa.

Stephen Shankland/CNET

Jag var dock lyckligare med en annan gimmick, den groda ficklampa vi fick honom på REI att försöka locka honom till campingresor. Dess karbinhakedesign lät mig fästa den i min bältesögla, och den var bra för snabb belysning vid sänggåendet.

Ett ljus

Ljus är årtusenden gammal teknik, och vet du vad? De fungerar fortfarande. Mer än 10 timmar in i strömavbrottet och utan en aning om när det kunde ta slut, var jag ivrig att spara batteriström jag hade kvar.

Jag tog upp lite sörjig glass ur vår inte tillräckligt kalla frysen tände ett ljus från vårt akutpaket och åt en efterrätt sen kväll.

ett ljus ovanpå en burk tomater

Jag droppade lite vax på den här tomatburken för att ge det här ljuset en säker, stadig sittplats.

Stephen Shankland/CNET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *